Sindiket Kereta Curi Tumpas

GEORGE TOWN: Polis telah melumpuhkan sindiket kecurian kereta mewah berikutan penangkapan tujuh orang, termasuk wanita, awal bulan ini. Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk T. Narenasagaran berkata satu pasukan pegawai polis dari jabatan penyiasatan jenayah di ibu pejabat negeri melakukan serbuan di beberapa lokasi di Kedah, Perlis dan Perak pada 1 Feb.

Kereta Sewa Kl

Beliau berkata polis berjaya menangkap enam lelaki dan seorang wanita, berusia antara 25 dan 48 tahun dalam serbuan, sambil menambah bahawa semua suspek mempunyai rekod, yang terdiri daripada 15 kesalahan jenayah dan tiga kesalahan berkaitan dadah. Beliau berkata, suspek sebelum ini diarahkan ke Johor untuk kenderaan dicuri yang dilaporkan sebelum dibawa ke Pulau Pinang untuk membantu siasatan lanjut.

Iklan : Anda mencari sewa kereta kl ? Kini, anda boleh mendapatkan kereta sewa murah kl serendah rm 45/sehari. Ingin tahu caranya ? Layari https://www.karloop.com.my/ sekarang.

Beliau berkata hasil siasatan itu, kumpulan yang digelar “Geng Motokar Mewah” dipercayai terlibat dalam mencuri 30 kenderaan di sekitar Pulau Pinang, Kedah dan Johor. “Dengan penangkapan anggota kumpulan ini, polis telah berjaya menyelesaikan 11 kes kecurian kenderaan, sembilan di Pulau Pinang dan dua di Johor. “Polis percaya lebih banyak kes kecurian kenderaan mewah boleh diselesaikan berdasarkan pengakuan kumpulan ini,” katanya semasa sidang akhbar di ibu pejabat polis negeri di sini hari ini.

Comm Narenasagaran berkata modus operandi sindiket itu menyasarkan kenderaan mewah yang diletakkan di tepi jalan seperti Toyota Vellfire, Toyota Alphard, Toyota Fortuner dan Toyota Hilux. “Kumpulan ini menjalankan aktiviti haram mereka dengan menggunakan alat berkomputer untuk menggodam sistem keselamatan kenderaan. “Kumpulan ini menggunakan alat memilih untuk membuka pintu kereta dan kemudian menggunakan pengaturcara utama untuk menggodam sistem data kenderaan.

Programmer utama ini akan disambungkan ke kereta dengan menggunakan soket dan kemudian tekan butang tolak untuk menghidupkan enjin. “Setelah kenderaan berjaya dihidupkan dan tersembunyi, semua data yang terkandung dalam programmer utama akan dipindahkan ke alat utama pintar yang berfungsi sebagai alat kawalan jauh,” katanya.

Iklan : Anda mencari sewa kereta murah di kl ? Kini, anda boleh mendapatkan sewa kereta murah kl serendah rm 45/sehari. Ingin tahu caranya ? Layari https://www.karloop.com.my/ sekarang.

Comm Narenasagaran berkata semua kenderaan yang dicuri dihantar ke negara jiran dan dijual dengan harga antara RM18,000 dan RM42,000 setiap kenderaan. “Kami percaya mereka menggunakan laluan darat ke negara-negara,” katanya.